Gåsebiller – bekæmpes og gift i græsplænen
Gåsebiller, de ødelægger din græsplæne og er til ingen gavn for dig. Her får du tips og tricks til at bekæmpe gåsebiller. De kan ødelægge en græsplæne fuldstændig og du må ud og så en ny græsplæne. Men nu kan du bekæmpe dem.
- Forbyg og vær klar til gåsebiller
Fugt, fugt, fugt, Gåsebiller kan ikke lide fugt. Derfor kan du forbygge ved at give din græsplæne en topdressing hvert år. Det opbygger et muldlag, som holder bedre på vandet og gør din plæne mindre attraktivt for gåsebillerne. Du kan evt. vande lidt ekstra i perioder hvor der ikke kommer så meget regn.
Et ekstra bonus er at du vil have en flot grøn plæne i perioder hvor der ikke kommer så meget regn. Da plænen normalt bliver gul.
- Når du har fået gåsebiller.
Her er et simple tricks som du kan bruge hvis du har fået gåsebiller. Vand! Du sætter en skål med lav kant flere steder i græsplænen, med vand. Mange af gåsebillerne ville drukne og du vil have et mindre antal der kan ødelægge din plæne. Dette simple trick hjælper rigtig godt, men vil ikke få alle gåsebiller væk. Så snart du ser gåsebille i din græsplæne, sætter du vandet ud.
- Gift – Nematoder
Nematoder er faktisk ikke gift, men nogle mikroskopiske orme, som spiser gåsebillelarverne inden de udklækkes. Nematoder er ikke farligt, de findes naturligt i jorden, bare ikke i et antal der er stort nok til at bekæmpe gåsebillerne. Derfor skal du købe nematoder og vande det ud på din græsplæne. Det eneste problem er at det kan blive dyrt, især hvis du har en stor græsplæne. Du kan du vælge at vande dem ud i de områder som du ved er angrebet.
- Fugle – spiser gåsebillerne
En af gåsebillernes store fjender er fugle, da fugle spiser larverne. Fugle kan ikke holde gåsebiller væk, men de kan holde det nede, så du ikke får så mange til næste år. Så det kan være en fordel at have fugle i sin have. Mange vil sige ” jeg bestemmer da ikke selv om jeg har mange fugle i min have”, men det passer ikke. Du kan hjælpe fuglene lidt på vej. Du kan plante mange buske og træer, som fuglene kan ”gemme” sig i. De må meget gerne have bær eller frugter, som fuglene kan spise. Sørg også for at der er vand til fuglene og foder i vinterperioden.
Bekæmpelse af gåsebiller.
Det er næsten umuligt at bekæmpe gåsebiller 100%, de muligheder jeg nævner her er nogle som kan hjælpe meget, men at få dem helt væk er næsten umuligt når de først angriber. Min erfaring er at man har dem i et par år, hvis man bekæmper meget. De kan dog nemt komme igen, hvis din nabo ikke bekæmper dem.
Info om gåsebiller og gåsebillelarver
Phyllopertha horticola eller gåsebillen som de hedder er et skadedyr som kan ødelægge en græsplæne helt. Den ses normalt i Jylland og fyn, da jorden er mere sandet der og det gør at gåsebillen trives bedst her, da jorden ikke er så fugtig. Gåssebillen er i familie med oldenborren, den bliver mellem 10-12 mm. Har en rødbrun krop og en nærmest metallisk grøn farve på hoved.
Man se den oftest i store sværme, få cm. Over græsset i den periode omkring maj/juni. Det er her den lægger sine æg. Det er disse æg som udklækkes omkring juli som giver de laver som spiser dine rødder i græsset. Det er dog først i august og september at du begynder at se spor af ødelagt græs. Når du fjerne de store græsflager kan du se larverne. Når du kan hive græsset af er det for sent at gøre noget. Kun at fjerne det døde græs og så noget nyt. Du skal så snart du ser gåsebillerne komme i gang med at bekæmpe dem.
I juli klækker larven, der er C-formet med et brunt hoved og 3 par ben. Larven er i slutningen af juli ikke mere end ca. ½ cm lang, grålig i farven og er lidt svær at finde. I løbet af august og især september vokser larverne til ca. 2 cm. og får en mælkehvid farve. Nu kan de gøre betydelig skade ved at gnave græssets rødder over. Herved opstår i september store områder med vissent græs, der kan hives af som et gulvtæppe. Under det visne græs ses larverne.
Effekten af biologisk behandling med nematoder (“NemaGreen”), har vist sig at variere en del, men hvis du vælger at behandle, er det meget vigtigt at behandle i starten af august. Grav derfor i starten af august 10-15 cm ned i jorden. Var der sværme af gåsebiller i juni, finder du næsten helt sikkert larver, og så er det med at komme i gang straks. Venter du til engang i september, hvor du kan se, at græsset er ved at visne, får du ikke nær så god en effekt.
Fuglene spiser laverne ikke græsset.
Mange tror at det hjælper at skræmme fugle væk fra græsplænen når de komme i august/september og hakker i græsplænen. Men fuglene spiser kun larverne, græsset rødder er spist af gåsebillelarverne. Når du kan se fugle spise laverne, så er det for sent.
Fordomme om gåsebiller.
En af de ting som jeg tit høre om gåsebiller er at de kommer i 7 år også er de væk igen. Dette passer dog ikke, da mange har prøvet at have dem i flere år end 7. En anden fordom er at man ikke kan bekæmpe gåsebiller og det er jo heller ikke rigtigt. Det kan bare kræve et stort stykke arbejde.